jeudi 11 octobre 2012

Las damas de Cerdanyola


De retour de Barcelona, quelle route prendre ? Celle d’Andorre, pleine de lacets traversant les Pyrénées ? Celle plus cool de Lérida dans la plaine plein-Ouest, avant de se diriger vers Vielha plein Nord pour passer le tunnel du même nom ? La tentation est grande, vu la gratuité de ces deux solutions. Mais il existe une troisième voie consistant à suivre la côte, puis à retrouver l’autoroute (payante) française passant par la Cerdagne. Donc par Cerdanyola del Vallès. Et son musée moderniste...MAC, Muséu d'Art de Cerdanyola.

Tant qu’à faire mieux vaut citer wiquipedia, (en Espagnol) et en retranscrire fidèlement les termes dans leur langue d’origine :


El Museu d'Art de Cerdanyola, també conegut com a Can Domènech, és un museu d'art situat al casc antic de la ciutat de Cerdanyola del Vallès. Plus précisément : C. Sant Martí, 88. Es va inaugurar el passat 10 de setembre de 2009 i forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i de la Ruta Europea del Modernisme. El 23 de març de 2010 va rebre el premi de la ACCA com a millor iniciativa patrimonial del 2009, per la recuperació de l'edifici Can Domènec de l'arquitecte Gaietà Buïgas i Monravà i per destinar-lo a albergar els fons d'una col·lecció d'art centrada en el modernisme.

L'edifici, conegut amb el nom de Can Domènec i anteriorment com a Casa Evarist López, és obra de l'arquitecte Gaietà Buïgas i Eduard Maria Balcells, i data de 1894. És un dels edificis més destacats del modernisme local.

vous notez la porte et les deux fenêtres en vitrail ?

Le mieux est ce qu’il y a à l’intérieur : les fameux vitraux de mon livre Els vitrallers de la Barcelona modernista trouvé à Barcelona justement, à savoir les damas de Cerdanyola.



Aprofitant l'espai de l'antic menjador, s'exposa la parella de vitralls originaris de la reforma que va dur a terme Balcells, on destaca el Tríptic de les dames de Cerdanyola, declarades Bé Cultural d'Interès Nacional.



Voici le triptyque, dans une ambiance très Art Nouveau.



Je vous laisse découvrir ces merveilles !
















                 la photo de mon livre avait exagérément

                             coupé la gorge de

la dama à la tulipe !